News

Elke, zangeres van Lucy and the Birds, werd in 2019 ongepland zwanger en liet een abortus uitvoeren om psycho-sociale redenen. Op maandag 7 december, in aanloop naar Wereldlichtjesdag releaset zij de single “(You Are) My Beautiful Goodbye” rond deze ervaring. De opbrengst gaat integraal naar Fara vzw, een organisatie die luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Elke deed beroep op hen na haar abortus.

“Mijn verdriet en proces vond een uitweg via mijn muziek. Ik voel ook hoezeer ik in een bevoorrechte positie zit omdat wij als koppel nooit ons verhaal in de doofpot hebben gestoken en altijd open zijn geweest tegen onze dichte vrienden en familie. Daarom wil ik graag een steentje verleggen om het taboe te helpen doorbreken voor anderen, zeker nadat ik via Fara een aantal vrouwen onder hen persoonlijk ontmoette. Zoveel vrouwen die dit moeten doorleven in stilte, het schuldgevoel en de schaamte die dit onderwerp met zich meebrengt. Ik wil hen op zijn minst het gevoel geven ‘je bent niet alleen’.” (Elke)

 De single “(You Are) My Beautiful Goodbye” kan je downloaden via lucyandthebirds.bandcamp.com. Om de boodschap van verbinding nog extra kracht bij te zetten ontwerpte ze in samenwerking met Noëmie Willemen (le coeur à marée basse) een troostkaart. Iedereen die de single download mag een gepersonaliseerde reactie van Elke verwachten. Via die troostkaart heb je de kans om een teken van troost te geven aan een dierbare. Met Femke Den Hollander ontwikkelde ze bovendien een videoteaser van de single om haar boodschap ‘je bent niet alleen’ kracht bij te zetten en haar verhaal letterlijk een gezicht te geven om het taboe te doorbreken.